MATEMATİK FELSEFESİ 2. HAFTA

 Matematik Felsefesi    2. Hafta

(Dicle İNAN 232421059)

Matematik Nedir?

kısaca bu konuya yine değinecek olursak; matematik deyince ne olduğu konusunda fikir çeşitliliği ve fikir ayrılığı olacağı aşikardır. bunun böyle olması da bence matematiğin eşsiz , benzersiz ve ucu bucağı olmayan sonsuz bir yol olmasıdır. çünkü matematik hayattır, matematik biz insanoğlu var olduğu sürece olacaktır. matematik hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. insanların matematiği farklı farklı tanımlamaları da matematiğin alanının çok geniş olduğunu belirtir. matematik tek kelimeyle açıklanamayan bir olgudur.


Filozofların İlgi Alanı Matematik!

filozoflar matematiğe neden ilgi duyuyor?

  • filozofların matematiğe ilgi duyması ve felsefe konusu olmasındaki sebeplerden bazıları matematiğin de felsefe gibi pek çok sorulara cevap aranması. filozofların konu odakları evre, yaşam, insan olur genelde ve insanoğlu, gezegenler de var olduğu sürece matematik de var olduğu ve ortak bir dil aynı zamanda doğanın da dili olduğu için filozoflar matematikle çokça ilgilenmişlerdir. matematiğin somut ya da soyut oyunlardan ibaret mi olduğu yoksa bir zihin karmaşası olduğu mu belki de akla takılan sorular olabilir.

  • kasım Koyuncu hocamızın kitabında geçen bir alıntıdan  yola çıkacak olursak şayet Alman matematikçi ve filozof  Gottfried Wilhelm Leibniz'a atfedilen "Matematik olmadan felsefeye derinlemesine nüfuz edemeyiz. Felsefe olmadan da matematiğin derinliklerine nüfuz edemeyiz. her ikisi olmaksızın herhangi bir şeye nüfuz edemeyiz." bu sözün bence ne demek istediğini yorumlarsam bariz bir şekilde matematik ve felsefe içselleştirilmiş.
ve bence felsefeci olmak aşırı düşündürme gerektiren bir eylem. filozoflar bir şeyin ana kaynağını derinlere inerek analiz ederek bir sonuca varmaya çalışıyorlar. biz matematikçiler olarak biliriz ki matematik de çok düşündürme, kafa yorma gerektirir onu anlamlandırmak için. analiz etmek gerekir. felsefe de matematik de birer beyin cimnastiğidir.
kitaptan anladığım kadarıyla genel olarak felsefeciler matematik ve mantığı diğer konulara göre daha değerli bulup önde tutmuşlar. her ne kadar biri sayısal biri sözel olsa ve sanki birbirinden çok farklıymış gibi görünse de özüne inildiğinde ikisinin benzerliklerinin olduğu aşikardir.



MATEMATİK FELSEFESİ
matematik felsefesini ayrıca ele alacak olursak da matematiğin de kendi için de çok fazla fikir ayrılığı yaratan soruları vardır. 
Örneğin; matematiksel nesneler gerçekten var mı?, Matematiksel kavramlar soyut ve hayal mi yoksa bağımsız bir gerçekliğe mi sahiptir? 
ya da matematikteki sayılar kavramı. mesela ben düşünürdüm 2+2 neden 4 kim sayıları nasıl buldu ve nasıl bu adları verdi. Bazı ispatlarda yapılanlar uydurma mı gelen değerler nerden gelir gibi sorular.

konu olan matematikte öğretmenlerin öğrencilere sordukları sorular ne kadar çok türetilmeye yatkın ve çok fazla soru kalıbı var ise matematiğin doğasında ve onu anlamaya çalışan filozoflar , matematik öğretmenleri ve matematiğe gönül veren insanlar için de o kadar çok felsefik ve sorular vardır.

son olarak günlük hayattan düşünülecek bir soru daha!
matematiği çoğu kişi sevmez ve zor bulur ancak matematiksiz de yapamaz ve matematikten nefret eden bir insan bile yaşadığı sürece matematik kullanmak zorundadır günlük hayatta. o halde matematiğe karşı bu nankörlük neden. bu da düşünülmeli.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MATEMATİK FELSEFESİ 3. ve 4. HAFTA

MATEMATİK FELSEFESİ: 11.HAFTA